Tuky jsou vděčné téma pro čtenáře lifestylových rubrik. Je až někdy s podivem, jaké informace se občas můžeme dozvědět. Články píše kdekdo a kvalita obsahu někdy bývá hodně diskutabilní. Články přispívají k šíření různých mýtů, kterým čtenáři následně věří a podle nich se i řídí. Některé články si zaslouží i komentář a některé svým obsahem jen pobaví. Mezi ně patří například článek o sádle zveřeněný na webu Dámský deník. Autorka Markéta Duchanová, jak se na webu uvádí, se specializuje na pokojové květiny, dekorace a zahradu a ráda sleduje nejnovější trendy ze světa žen.
Podle autorky je mnoho teorií o potravinách založeno na neznalosti, mezi ně patří i sádlo. Lidé údajně ignorují všechny výhody, které plynou z konzumace tohoto produktu. Proto začali používat místo sádla pouze rostlinné oleje jako slunečnicový, řepkový a olivový. O tom, kde jsou případné neznalosti, si čtenář udělá obrázek sám.
Oxidace olejů
Rostlinné tuky nejsou údajně tak dobré, jak tvrdí výrobce, uvádí se v článku: „V rostlinných olejích jsou nenasycené mastné kyseliny, které rychlé oxidují. Navíc jsou náchylné ke žloutnutí.“Autorka měla zřejmě na mysli žluknutí. Toto sdělení trochu připomíná scénku z Černých baronů: otázka: „Co udělá náš dobře známý samopal vzor 24, když ho ponecháme na větru a dešti? No?“, odpověď: „Zrezaví, ne vole?“, závěr: „Zrezaví, správně. A co hlavně? No koroduje, vy tupci!“Sádlo má dobrou tepelnou stabilitu při smažení. Smažit se dá i na rostlinných olejích, případné oxidace nejsou při správném uchovávání či jednorázovém smažení v domácnosti natolik významné, aby představovaly nějaký problém.
Další výživové přednosti sádla
Kromě toho sádlo podle článku údajně zlepšuje fungování imunitního systému a stimuluje práci nervového systému. Není zřejmé, odkud se tato informace vzala. Často se stává, že se v článcích tohoto typu objeví nějaká tvrzení, která nejsou podložena citacemi z odborné literatury.
Dále se dočteme: „Živočišné tuky celkově hrály před tisíci lety v lidském životě důležitou roli. Tělo díky nim získává mimo jiné také omega-3 mastné kyseliny nebo vitamíny rozpustné v tucích jako jsou A, D, E nebo K. Kromě toho je sádlo plné antioxidantů.“Některé z těchto živin lze získat z živočišných tuků. Například ryby jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Není však jasné, proč se o nich hovoří v článku o sádle. Americká databáze potravin USDA patří mezi zlaté standardy, pokud chceme dohledat výživové údaje pro jednotlivé potraviny. Co najdeme u položky sádlo v této databázi? Obsahy jednotlivých, výše zmíněných minoritních živin jsou následující: kyselina linolenová (omega-3) 1 g/100 g, vitamin A 0 μg/100 g, vitamin D 2,5 μg/100 g, vitamin E 0,6 mg/100 g a vitamin K 0 μg/100 g. Sádlo rozhodně není zdrojem omega-3 mastných kyselin, ani vitaminů nebo antioxidantů. Rostlinné oleje obsahují více antioxidantů a dokonce existují i studie, kdy se např. antioxidanty z olivového oleje přidávaly do sádla za účelem zvýšení jeho oxidační stability.
Sádlo obsahuje mastné kyseliny, kdo by to řekl
Další skvělou myšlenkou je návod, jak si vybírat sádlo: „Jestli se rozhodnete používat sádlo, vyberte takové výrobky, které nebudou plné zbytečných přísad. Stojí za to vybrat si sádlo u domácích farmářů, protože špatná kvalita může mít na vaše zdraví vliv.“Sádlo je stoprocentní tuk, žádné přísady se do něj běžně nepřidávají. Není jasné, v čem by měla spočívat špatná kvalita sádla. Pobaví i informace: „Mastné kyseliny mají v sádle silné zastoupení, kyseliny olejové ho v něm najdete až 48 %, nasycených mastných kyselin kolem 40 %, obsahuje také kyselinu palmitovou, které je asi 25 %.“Mastné kyseliny jsou základní stavební jednotkou tuků obecně, proto v nich mají významné zastoupení. To by asi nikdo lépe nevymyslel.
Co říci závěrem
Článek je proložen spoustou reklam. Musí se překonat spousta obrazovek, než se čtenář dostane na konec krátkého textu, takže se z něj naštěstí moc informací nedá čerpat. Je to však velmi pěkná ukázka, co se vše může objevit v mediálním prostoru. Není divu, že spotřebitel, který tyto články čte, absolutně ztratí představu, podle čeho se při výběru tuků řídit.
Sádlo není třeba ze stravy úplně vyloučit, není to však tuk určený k běžné denní konzumaci. Není podstatné, co o tucích říkají jejich výrobci. Je však nanejvýš vhodné sledovat doporučení renomovaných odborných společností. Doporučení pro obyvatele USA byla publikována v aktualizované verzi počátkem roku 2021. Sádlo patří mezi tuky, které je třeba ve stravě omezovat na rozdíl od výše zmíněných olejů, které patří mezi preferované. Více informací zde.
Autorka by se měla více věnovat pokojovým květinám či dekoracím a do článků o tucích se raději nepouštět.
Dobrý den,
název Vašeho článku sliboval vysoce fundovanou úvahu na dané téma. Ovšem obsah je jen plný naprosto laické „frikulínské“ zášti vůči sádlu s naprosto nekonkrétním odkazem na ony odborné společnosti a s opravdu nepřiměřeným odkazem na onen přímo „skvost“ naší kinematografie. Sádlo, kromě toho, že jde o velmi chutnou potravinu, je zdraví velmi prospěšný tuk. To tvrdím na základě zkušeností při používání sádla k přímé konzumaci, při vaření a také při zevním použití, Na základě zkušeností, to jest mít vyzkoušeno(od slovního základu zkoušet), nikoliv jen vyčteno někde v databázi, i když možná s uvedeným pravdivým výčtem obsahu živin. Různé druhy olivového oleje(dle způsobu výroby) ale i některé další jsou bezesporu vysoce kvalitní. Nicméně Vaše zmínka o přidávání čehokoliv do kvalitního sádla, i kdyby jakýchsi neurčitých antioxidantů z olivového oleje kvůli zvýšení stability opravdového vepřového sádla, je opravdu hodně zábavné. Sádlo nebylo třeba nikdy, ani v těch největších parnech, uchovávat v nějak superchlazených prostorech. Uchovávalo se běžně (po staletí) v nádobách, takzvaných sádelňácích, a to i ve velmi teplých letních dnech, kdy se na povrchu vlastního sádla vytvořila i malá „tůňka“ rozpuštěného sádla, které beze změny chuti a vlastností bylo možno používat. To nemusí platit o v marketu kupovaném sádle, protože kdo ví, co vše se pod názvem sádlo takto prodává. Toto Vám píši i po nedávné nepříjemné zkušenosti, kdy mne známý pohostil pokrmem smaženým na „nějakém“ oleji. No přece olej jako olej. No že mi bylo potom celý den šoufl „od knihy“ netřeba nějak detailně popisovat. To byl ale hodně nepříjemný zážitek. Konečně jsem pochopil, proč má ten dotyčný po léta vážné potíže s funkčností jater. Volba oleje především pro smažení je velmi důležitá věc. U sádla však už celá dlouhá desetiletí nemám nejmenších obav ani nijakých nepříjemných zkušeností. Jinak přeji vždy jen dobrou chuť, ať už zvolíte jakoukoliv krmi dle svého uvážení a chuti.
S pozdravem
Honza