Kromě bioetanolu se při výrobě biopaliv v USA stále více používá řepkový olej. Potřeba dovozu prudce roste.

Se schválením řepkového oleje jako suroviny pro výrobu biopaliv americkou Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA) prudce vzrostlo množství jeho importu do USA. Na konci roku 2022 zveřejnila Agentura pro ochranu životního prostředí konečné nařízení (Renewable Fuel Standard – RFS), které uvádí, že řepkový olej splňuje požadavek na minimálně 50procentní snížení emisí skleníkových plynů pro všechny varianty paliva (biokerosin, nafta, topný olej).

Zatímco v roce 2018/19 bylo dovezeno téměř 1,8 milionu tun řepkového oleje, požadavky na dovoz v nadcházející sezóně budou podle nejnovějších informací amerického ministerstva zemědělství (USDA) pravděpodobně činit přibližně 3,7 milionu tun. Podle výzkumu společnosti Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (mbH) se očekává, že se dovoz do šesti let nejen zdvojnásobí. Zároveň by byl dosažen nový rekord. Používání řepkového oleje v lidské výživě se také neustále zvyšuje.

Tento trend bude pokračovat i v následujících letech, a to díky dohodě o volném obchodu a geografické blízkosti Kanady, která je největším světovým vývozcem řepkového semene a řepkového oleje. Výrobci biopaliv v USA by měli mít i v budoucnu přístup k dostatečným zásobám. V posledních letech se podíl Spojených států na vývozu kanadského řepkového oleje zvýšil z 50 až 60 procent na 91 procent v roce 2023.

Zdroj: agrarticker.de