Článek na našem webu se zabýval významem konzumace kyseliny α-linolenové na zdraví. Jeden z významů spočívá v její konverzi a přeměně v lidském organismu na omega 3 mastné kyseliny s prodlouženým řetězcem – kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Ty hrají v organismu nezastupitelnou roli. Tato konverze je však omezena v případě kyseliny EPA (hlavně u mužů) a velmi omezena, co se týče DHA. Proto se doporučuje přímá konzumace EPA + DHA v množství alespoň 250 mg/den a ryby, které jsou jejich nejvýznamnějším zdrojem, jsou součástí výživových doporučení na bázi potravin.

Kyselina stearidonová může pomoci zvýšit hladinu EPA a DHA

Kyselinu stearidonovou tvoří 18 uhlíků a obsahuje čtyři dvojné vazby. V lidském organismu vzniká konverzí mastné kyseliny α-linolenové enzymem delta-6-desaturázou. Tato reakce je jedním z článků řetězce biochemických reakcí konverze kyseliny α-linolenové na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), navíc článkem limitujícím. Přímý příjem kyseliny stearidonové v rámci stravy může pomoci zvýšit množství kyseliny EPA a DHA vznikající v organismu.

Přírodní zdroje kyseliny stearidonové

Mezi významné přírodní zdroje této mastné kyseliny patří oleje ze semen kamejky (Buglossoides arvensis) a hadince (Echium plantagineum). Oba tyto oleje byly podle nařízení Komise (ES) č. 2017/2470 zařazeny mezi nové potraviny (potraviny nového typu). Podle definic v tomto nařízení činí obsah kyseliny stearidonové v kamejkovém oleji minimálně 14 % a hadincovém minimálně 10 %. Nařízení (ES) upravuje maximální množství kyseliny stearidonové v některých potravinách. 

Olej kamejkový

Specifikovaná kategorie potravinMaximální množství kyseliny stearidonové
Mléčné výrobky a jejich analogy250 mg/100 g
75 mg/100 g pro nápoje
Sýr a výrobky ze sýra750 mg/100 g
Máslo a jiné tukové a olejové emulze včetně pomazánek (nikoli pro účely vaření nebo smažení)750 mg/100 g
Snídaňové cereálie625 mg/100 g
Doplňky stravy podle definice ve směrnici 2002/46/ES, kromě doplňků stravy pro kojence a malé děti500 mg/den
Potraviny pro zvláštní lékařské účely podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013, s výjimkou potravin pro zvláštní lékařské účely určených pro kojence a malé dětiV souladu se zvláštními nutričními potřebami osob, pro které jsou výrobky určeny
Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013 a náhrady jídla pro regulaci hmotnosti250 mg/jedna porce

Olej hadincový

Specifikovaná kategorie potravinMaximální množství kyseliny stearidonové
Mléčné výrobky a jogurtové nápoje dodávané v jednotlivě balených porcích250 mg/100 g; 75 mg/100 g pro nápoje
Sýrové výrobky750 mg/100 g
Roztíratelné tuky a zálivky750 mg/100 g
Snídaňové cereálie625 mg/100 g
Doplňky stravy podle definice ve směrnici 2002/46/ES500 mg/den
Potraviny pro zvláštní lékařské účely podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013V souladu se zvláštními nutričními potřebami osob, pro které jsou výrobky určeny
Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013 a náhrady jídla pro regulaci hmotnosti250 mg/jedna porce

V menším množství je kyselina stearidonová obsažena i v oleji konopném a v oleji z černého rybízu. Kyselina stearidonová je rovněž významně obsažena v jedné z variant GMO sóji. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA nepředstavuje olej z GMO sóji riziko v lidské výživě při konzumaci kyseliny stearidonové v množství do 4,2 gramů/den. Možnost použití sójového GMO oleje v potravinách v rámci EU by ještě vyžadovalo další schválení. Evropská legislativa se obecně k používání geneticky modifikovaných organismů v potravinách chová spíše odmítavě.

Přemostění konverze kyseliny α-linolenové funguje

Studie, která sledovala hladinu EPA v organismu v závislosti na konzumaci kyseliny stearidonové, potvrdila, že přímá konzumace této kyseliny hladinu EPA zvyšuje. Suplementace kyselinou stearidonovou v množství 3,5-4,2 g/den odpovídala přibližně bioekvivalentnímu příjmu EPA ≤ 1 g/den. Netradiční rostlinné oleje obsahující kyselinu stearidonovou mohou pomoci veganům zvýšit příjem EPA a DHA ve stravě.