HRUŠKOVÝ ZÁVIN S BRUSINKAMI, VLAŠSKÝMI OŘECHY A SKOŘICÍ
INGREDIENCE
NÁDIVKA:
- 1 citron, neošetřený
- 2 zralé, voňavé hrušky
- 40 g hnědého cukru
- 40 ml hnědého rumu
- 100 g sušených brusinek
- 150 g jader vlašských ořechů
- 50 g cukrářských piškotů
- 2 lžičky mleté skořice
TĚSTO:
- 40 g másla
- 1 vanilkový lusk
- 170 g nízkotučného tvarohu
- 35 ml mléka
- 50 ml řepkového oleje
- 100 g cukru krupice
- 1 špetka soli
- 400 g mouky, typ 405
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 marcipánový plát (300 g)
- 1 vaječný bílek
- moučkový cukr na posypání
POSTUP:
Nádivka: Citrón omyjeme v horké vodě, osušíme, škrabkou oloupeme tence kůru a vymačkáme šťávu. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jader, pokapeme trochou citrónové šťávy a smícháme s cukrem. Necháme zavařit rum a namočíme v něm brusinky. Ořechy nasekáme na hrubo a opražíme na pánvi bez tuku, pak necháme vychladnout. Polovinu ořechů rozemeleme s cukrářskými piškoty i skořicí. Smícháme hrušky s brusinkami, sekanými ořechy a skořicovou strouhankou.
Těsto: Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C, (nebo na 190 °C pro horní a spodní ohřev) a plech vyložíme papírem na pečení.
Rozpustíme máslo.
Vanilkový lusk rozpůlíme a dřeň vyškrábeme. Tvaroh smícháme s mlékem, řepkovým olejem, cukrem, citrónovou kůrou, vanilkovou dření a také solí. Promícháme mouku s práškem do pečiva, prosejeme a spolu s tvarohovou hmotou zpracujeme na jednolité těsto. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme do obdélníku o tloušťce 4 mm a potřeme vaječným bílkem.
Marcipánový plát rovněž vyválíme do velikosti těsta, položíme na těsto a potřeme bílkem. Na to umístíme připravenou náplň, přitom necháme volný okraj a vše z delší strany spirálovitě srolujeme. Konce role poněkud pevněji přitlačíme. Závin položíme na plech, potřeme máslem a pečeme dohromady 40 minut v troubě. Po polovině doby pečení snížíme teplotu na 160 °C.
Nakonec vyjmeme, přikryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: http://www.ufop.de/