ČOKOLÁDOVO HRUŠKOVÝ DORT S KARDAMOMEM A SKOŘICOVOU DROBENKOU

INGREDIENCE PRO 1 DORTOVOU FORMU (průměr 26 cm):

NÁPLŇ:

  • 1 kg pevných hrušek
  • 100 ml vody
  • 50 ml hnědého rumu
  • 20 g hnědého cukru
  • 1 celá skořice
  • 4 zelené lusky koření kardamomu

 

PIŠKOTOVÉ TĚSTO:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 200 ml řepkového oleje
  • 300 g mouky, typ 550 /polohrubá světlá/
  • 100 g mletých mandlí
  • 30 g tmavého kakaového prášku
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 100 g hořké čokolády nebo vánoční čokolády
  • 50 ml mléka
  • 50 ml hnědého rumu
  • řepkový olej na vymazání formy 

DROBENKA:

  • 150 g mouky
  • 100 g oloupaných nasekaných mandlí
  • 1/2 lžičky skořice
  • 75 g hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 špetky soli
  • 45 g mouky, typ 550 /polohrubá světlá/
  • 1 lžička kakaového prášku

POSTUP:

Náplň: Oloupeme hrušky, rozpůlíme, odstraníme jádřince. Uvaříme vodu s rumem, cukrem a kořením, přidáme poloviny hrušek, přikryté dusíme 5 minut, občas jednou otočíme. Ovoce vyjmeme, necháme vychladnout.

Těsto: Předehřejeme troubu na 180 °C horní/spodní dolní ohřev (horkovzdušná trouba 160 °C). Vyšleháme vejce s cukrem a solí do pěny, přidáme řepkový olej. Smícháme mouku, mandle, kakao, prášek do pečiva a kardamom v jiné misce, čokoládu nasekáme na jemno a vmícháme. Suché přísady střídavě s mlékem a rumem přidáváme do směsi vajec s cukrem. Dno dortové formy (26 cm) poklademe pečícím papírem, stěny potřeme řepkovým olejem a nalijeme čokoládové těsto. Poloviny hrušek na to poklademe vedle sebe oblou stranou vzhůru.

Drobenka: Všechny ingredience v misce ručně uhněteme na drobky a posypeme jimi moučník. Pečeme v předehřáté troubě na 2. mřížce od spodu 60 – 70 min. (provedeme zkoušku párátkem).

Zdroj: http://www.ufop.de/