ČOKOLÁDOVO HRUŠKOVÝ DORT S KARDAMOMEM A SKOŘICOVOU DROBENKOU
INGREDIENCE PRO 1 DORTOVOU FORMU (průměr 26 cm):
NÁPLŇ:
- 1 kg pevných hrušek
- 100 ml vody
- 50 ml hnědého rumu
- 20 g hnědého cukru
- 1 celá skořice
- 4 zelené lusky koření kardamomu
PIŠKOTOVÉ TĚSTO:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 1 špetka soli
- 200 ml řepkového oleje
- 300 g mouky, typ 550 /polohrubá světlá/
- 100 g mletých mandlí
- 30 g tmavého kakaového prášku
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 1 lžička mletého kardamomu
- 100 g hořké čokolády nebo vánoční čokolády
- 50 ml mléka
- 50 ml hnědého rumu
- řepkový olej na vymazání formy
DROBENKA:
- 150 g mouky
- 100 g oloupaných nasekaných mandlí
- 1/2 lžičky skořice
- 75 g hnědého cukru
- 1/4 lžičky soli
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 špetky soli
- 45 g mouky, typ 550 /polohrubá světlá/
- 1 lžička kakaového prášku
POSTUP:
Náplň: Oloupeme hrušky, rozpůlíme, odstraníme jádřince. Uvaříme vodu s rumem, cukrem a kořením, přidáme poloviny hrušek, přikryté dusíme 5 minut, občas jednou otočíme. Ovoce vyjmeme, necháme vychladnout.
Těsto: Předehřejeme troubu na 180 °C horní/spodní dolní ohřev (horkovzdušná trouba 160 °C). Vyšleháme vejce s cukrem a solí do pěny, přidáme řepkový olej. Smícháme mouku, mandle, kakao, prášek do pečiva a kardamom v jiné misce, čokoládu nasekáme na jemno a vmícháme. Suché přísady střídavě s mlékem a rumem přidáváme do směsi vajec s cukrem. Dno dortové formy (26 cm) poklademe pečícím papírem, stěny potřeme řepkovým olejem a nalijeme čokoládové těsto. Poloviny hrušek na to poklademe vedle sebe oblou stranou vzhůru.
Drobenka: Všechny ingredience v misce ručně uhněteme na drobky a posypeme jimi moučník. Pečeme v předehřáté troubě na 2. mřížce od spodu 60 – 70 min. (provedeme zkoušku párátkem).
Zdroj: http://www.ufop.de/