ČOČKOVÁ KARI POLÉVKA SE ŠPÍZEM Z CHŇÁPALA ČERVENÉHO
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
POLÉVKA:
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kousek zázvoru o velikosti palce
- 3 lžíce řepkového oleje
- 200 g červené čočky
- 1 lžíce žluté kari pasty
- 2 pomeranče, strouhaná kůra a šťáva
- 600 ml zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky koriandru, namletého
- 1/2 svazku koriandru
RYBÍ ŠPÍZ:
- 400 g filet z chňápala červeného
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce fenyklu a koriandru, hrubě mletého
- 1 lžíce mleté papriky Pul biber
- 4 lžíce řepkového oleje
- 4 dlouhé dřevěné špejle
POSTUP:
Polévka: Cibuli, česnek a zázvor oloupeme, nakrájíme na drobné kostky. Řepkový olej rozehřejeme, vše na něm osmažíme, přidáme čočku a krátce orestujeme, pak vmícháme kari pastu, osmahneme, podlijeme pomerančovou šťávou a vývarem. Přikryté necháme povařit, dokud čočka nezměkne, pak rozmixujeme a přimícháme kokosové mléko. Dochutíme solí, pepřem, semeny koriandru a pomerančovou kůrou. Opláchneme nať koriandru, osušíme, listy ze stonků otrháme, některé odložíme stranou na ozdobení, zbytek na jemno nasekáme a přisypeme do polévky.
Rybí špíz: Rybu omyjeme, osušíme, nakrájíme na podélné pásky, pokapeme citronovou šťávou, obalíme v koření. Pásky rybího masa napícháme na čtyři špejle, řepkový olej rozehřejeme na široké pánvi a špízy na ní z každé strany 2 minuty osmažíme. Polévku našleháme tyčovým mixérem, nalijeme do misek, na každou položíme špíz, ozdobíme zbývajícími lístky koriandru.
Zdroj: http://www.ufop.de/