Potraviny rostlinného původu

 

Potraviny rostlinného původu tvoří v rámci stravy v základně pyramidy segmenty kruhu 1 až 3 (zelenina, ovoce, výrobky z obilovin a brambor).

 

Vybírejte si převážně rostlinné potraviny.

 

Denně si dopřejte alespoň 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce, nejlépe čerstvého a jen krátce tepelně upraveného. Součástí pestré nabídky jsou také luštěniny a (nesolené) ořechy. Chléb, obiloviny, těstoviny, rýže, nejlépe celozrnná, a brambory obsahují dostatek vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších biologicky aktivních  látek.

Doporučované potraviny:
■ obsahují málo kalorií
■ jsou bohaté na živiny
■ mají vysoký obsah vlákniny 

Potraviny jsou v rámci této skupiny  uspořádány podle následujících kritérií: 

  • obsah energie vztažený na hmotnost (energetická hustota)
  •  obsah klíčových živin
  • obsah mikroživin (vitaminy, minerální látky)
  • obsah vlákniny
  • obsah dalších biologicky aktivních látek
  • vliv na zdraví (rakovina,  kardiovaskulární onemocnění).