Jak naplňovat výživová doporučení?
V České republice konzumujeme více nasycených mastných kyselin, než je doporučováno.
Statistiky v minulosti rovněž uváděly vyšší příjem transmastných kyselin. Evropská komise vydala v dubnu 2019 Nařízení (EU) č. 2019/649, podle kterého nesmí obsah transmastných kyselin jiných než přirozeně se vyskytujících v tucích živočišného původu překročit v potravinách určených pro konečného spotřebitele a pro maloobchod hodnotu 2 g na 100 g tuku. Potraviny s obsahem transmastných kyselin vyšším bude možno uvádět na trh pouze do 1. dubna 2021. Transmastné kyseliny budeme v budoucnu konzumovat převážně z mléčného tuku, kde je obsah obvykle do 3 %, což při jeho umírněné konzumaci nepředstavuje problém. Vyšší příjem transmastných kyselin v rámci populace lze proto považovat za vyřešený a není třeba se jím do budoucnosti zabývat.
V typické české stravě máme dále nedostatek omega 3 mastných kyselin. Příjem omega 6 se pohybuje v horní části intervalu doporučených hodnot. Příjem omega 6 mastných kyselin na druhou stranu není vysoký, jak se často můžeme v různých článcích dočíst.
Interpretace pro stravovací návyky je jednoduchá:
- příjem nasycených mastných kyselin snížit,
- příjem omega 3 mastných kyselin zvýšit,
- příjem omega 6 mastných kyselin udržet.
Co to v praxi znamená?
Jednou porcí tuku nebo oleje se obvykle myslí 10 g, což představuje 14,3 % z referenční hodnoty příjmu pro tuky (70 g).
- Aby olej nebo tuk vyhovoval požadavku snížit příjem nasycených mastných kyselin ve stravě, musí být % referenční hodnoty příjmu nasycených mastných kyselin v jedné porci nižší než obdobné procento z tuku (14,3 %).
- Aby olej vyhovoval požadavku zvýšit příjem omega 3 polynenasycených mastných kyselin ve stravě, musí být % doporučené hodnoty příjmu omega 3 polynenasycených mastných kyselin v jedné porci vyšší než obdobné procento z tuku (14,3 %).
- Aby olej vyhovoval požadavku udržet příjem omega 6 polynenasycených mastných kyselin ve stravě, měly by být % doporučené hodnoty příjmu omega 6 polynenasycených mastných kyselin v jedné porci srovnatelné s obdobným procentem z tuku (14,3 %).
Více informací v brožuře Vyznejte se v rostlinných tucích a olejích.