Potraviny rostlinného původu
Potraviny rostlinného původu tvoří v rámci stravy v základně pyramidy segmenty kruhu 1 až 3 (zelenina, ovoce, výrobky z obilovin a brambor).
Vybírejte si převážně rostlinné potraviny.
Denně si dopřejte alespoň 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce, nejlépe čerstvého a jen krátce tepelně upraveného. Součástí pestré nabídky jsou také luštěniny a (nesolené) ořechy. Chléb, obiloviny, těstoviny, rýže, nejlépe celozrnná, a brambory obsahují dostatek vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších biologicky aktivních látek.
Doporučované potraviny:
■ obsahují málo kalorií
■ jsou bohaté na živiny
■ mají vysoký obsah vlákniny
Potraviny jsou v rámci této skupiny uspořádány podle následujících kritérií:
- obsah energie vztažený na hmotnost (energetická hustota)
- obsah klíčových živin
- obsah mikroživin (vitaminy, minerální látky)
- obsah vlákniny
- obsah dalších biologicky aktivních látek
- vliv na zdraví (rakovina, kardiovaskulární onemocnění).