Porovnání řepkového a olivového oleje
Olivový olej je ikonou mezi oleji. V České republice je nejoblíbenějším olejem pro studenou kuchyni. V teplé kuchyni však řepkový olej předběhl mezi lety 2012 a 2015 olej olivový. Dokumentují to výsledky spotřebitelského průzkumu, který proběhl v rámci projektu „Řepkový olej – olej nad zlato“.
Z hlediska zastoupení mastných kyselin v obou olejích je na tom z výživového hlediska lépe olej řepkový. Má vyvážené zastoupení mastných kyselin z hlediska výživových doporučení s ohledem na skladbu stravy průměrného občana České republiky. U olivového oleje převládají podobně jako u řepkového mononenasycené mastné kyseliny, obsah omega 3 mastných kyselin je však nutričně nevýznamný, nižší je i obsah omega 6 mastných kyselin. Význam olivového oleje z hlediska výživy spočívá hlavně ve vysokém obsahu antioxidantů.
Kritéria pro přidělování smajlíků jsou uvedena v brožuře „Vyznejte se v rostlinných tucích a olejích“.
Nejpopulárnější mezi spotřebiteli jsou panenské a extra panenské olivové oleje, které se výborně hodí do studené kuchyně. Výrazná chuť obohatí různé druhy salátů. Pokud výrobce si dá práci a vyrobí olej lisováním za studena, měl by být olej i takto konzumován. Olivové oleje se pohybují ve vyšších cenových relacích a řada minoritních doprovodných látek se za vyšších teplot rozkládá, což olej znehodnocuje. Řepkový olej je dostupný na trhu i jako za studena lisovaný s lehce oříškovou příchutí. Do teplé kuchyně se lépe hodí rafinovaný řepkový olej, který je i cenově příznivější.