Představujeme ideální tuk pro smažení kapra, který je plný prospěšných omega-3 tuků

Tento olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a pro nás je např. na rozdíl od tuku kokosového přirozený, protože je lokální a pochází z „domácího“ pěstitelství. Během tepelné úpravy je stabilní, proto se hodí i pro smažení. O jakém tuku je řeč?

Řeč je samozřejmě o řepkovém oleji. Řepka olejka patří do rodiny zelí a je blízká příbuzná tuřínu a hořčice. Řepka, z níž se vyrábí kuchyňský řepkový olej, vznikla kdysi tradičním křížením. Aby bylo řepkový olej možno nazývat „řepkovým olejem“, musí obsahovat maximálně 2% kyseliny erukové a splňovat mezinárodní normy.

Cenné tuky a v nich rozpustné vitamíny
Čistý olej v podobě toho řepkového dodá zdravé tuky a vitaminy rozpustné v tucích, jako je vitamin E – silný antioxidant podporující zdraví pokožky a očí – a vitamin K. Díky přirozeně nízkému obsahu nasycených a vysokému obsahu nenasycených tuků podporuje zdraví srdce. Hlavní roli v tom hraje kyselina alfa-linolenová (ALA), jedna z omega-3 mastných kyselin. ALA je esenciální  v ideálním případě se v těle dokáže částečně přeměnit na další dvě omega-3 mastné kyseliny – na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA).

Řepkový olej má také vysoký obsah omega-6 tuků, které podporují celkové zdraví, jsou-li konzumovány v mírném množství. Většina lidí však ve své stravě přijímá příliš mnoho tuku omega-6, což může vést ke zvýšení rizika vzniku zánětu. Řepkový olej ale zánětlivost nepodporuje, protože vyniká ideálním poměrem omega-3 k omega-6 1:2. Nedávná analýza studií dokonce zjistila, že pravidelná konzumace řepkového oleje vedla k nižším hladinám LDL (špatného) a celkového cholesterolu, což vás může ochránit před vznikem srdečních onemocnění.

Vysoký kouřový bod, neutrální chuť a příznivá cena
Dalším významným benefitem řepkového oleje je fakt, že má poměrně vysoký kouřový bod, což znamená, že je stabilní až do teploty okolo 210°C. Díky tomu se skvěle hodí pro opékání, pečení, smažení kapra či řízků a jiné způsoby tepelných úprav. Pro ty je vhodný i díky neutrální chuti, která jej předurčuje i k použití v kuchyni studené. Skvěle tak zafunguje i v salátových dresinzích. Kromě toho všeho je také cenově dostupný, což z něj činí takřka ideální potravinu.

Geneticky modifikovaný a vysoce zpracovaný
Řepkový olej zatím vypadá jako poměrně ideální potravina. Má nějaké nevýhody? O genetické modifikaci jsme již mluvili. Ačkoliv se obecně tvrdí, že GMO zdravotně neškodí, řada lidí se jim z pochopitelných důvodů vyhýbá. Dalším mínusem je fakt, že podobně jako většina olejů užívaných v potravinářském průmyslu, je i ten řepkový vysoce zpracovaný. K jeho „čištění“ se přidává chemické rozpouštědlo zvané hexan, které v procesu filtrace vede ke snížení obsahu vitaminu E a volných mastných kyselin, což může snížit zdravotní přínosnost oleje. Pokud hledáte alternativu k vysoce zpracovanému řepkovému oleji, zkuste jeho za studena lisovanou verzi, v níž si olej zachovává většinu živin. Ta je ale obvykle dostupná pouze na specializovaných obchodech.

Zdroj: vitalweb.cz
Kateřina Hájková
24. 12. 2019   |  06:07 ZDRAVÁ STRAVA TUKY VÁNOCE

foto: Shutterstock


Článek okomentoval doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Článek velmi pěkně vystihuje výživové přednosti řepkového oleje. Obsahuje však v závěru několik pochybení, které se lavinovitě šíří po internetu. Řepka pěstovaná v rámci EU není geneticky modifikovaná (vysvětleno v mýtech na tomto webu). Hexan se nepoužívá k „čištění“ oleje, ale k jeho získávání. Semena olejnin (včetně řepky) obsahují po lisování stále významný podíl oleje, který lze z nich získat pomocí hexanu. To zvyšuje výtěžnost oleje ze semen a zlepšuje ekonomiku procesu zpracování olejnin a promítá se i do ceny oleje, která je díky tomu nižší. Hexan se následně odpaří (nikoliv odfiltruje). Volné mastné kyseliny nevznikají v olejích působením hexanu, ale enzymů, které jsou přítomné v semenech. Hexan rovněž nesnižuje obsah vitaminu E v oleji, je tomu právě naopak. Podobně jako hexan vytáhne ze semen většinu oleje, který v nich zbyl po lisování, totéž se děje i v případě vitaminu E. Olej získaný ze semen pomocí hexanu obsahuje více vitaminu E než olej lisovaný za studena. Oleje lisované za studena na druhou stranu obsahují některé nutričně významné látky (např. fosfolipidy), které v rafinovaných olejích chybí. Ty se však za vyšších teplot rozkládají. Oleje lisované za studena mají obecně nižší bod zakouření, proto se doporučují k použití ve studené kuchyni, ke smažení (např. kapra) jsou méně vhodné. Řadit běžný řepkový olej mezi vysoce zpracované potraviny rovněž není na místě. Vysoce zpracované potraviny obsahují podle definice řadu přídatných látek, což není případ olejů. Mezi vysoce zpracované oleje lze zařadit tuky ztužované vodíkem, v nichž přítomné transmastné kyseliny mají negativní dopad na lidské zdraví. Výživová hodnota rafinovaných olejů se příliš neliší od olejů lisovaných za studena.