DOMÁCÍ MAJONÉZA

INGREDIENCE:

  • 280 ml řepkového oleje

  • 2 velké čerstvé žloutky

  • 1 lžíce citronové šťávy nebo octa

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 1⁄2 lžičky soli

  • cokoliv co vás napadne, že by mohlo být v majonéze dobré. Nebojte se experimentovat!

POSTUP:

Nejprve rozšleháme žloutky se solí a pepřem. Ke šlehání můžeme použít tyčový mixér nebo zkusit klasickou ruční metodu. Když jsou žloutky rozšlehané přidáme ocet nebo citronovou šťávu.  Do vzniklé směsi za stálého míchání pomalu přiléváme olej, dokud směs nezhoustne. Na závěr majonézu můžeme ochutit téměř čímkoliv, co máme rádi. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, aby se majonéza v průběhu přípravy nezdrcla.