ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK Z KŘEHKÉHO TĚSTA (SPEKULATIUS) S PRAŽENÝMI KEŠU OŘECHY
INGREDIENCE PRO JEDNU BÁBOVKOVOU FORMU (průměr 26-28 cm):
-
200 g kešu oříšků
-
90 g instantního kakaa
-
200 g mouky, typ 405 /polohrubá výběrová/
-
1 balíček prášku do pečiva
-
5 vajec (M)
-
250 g krupicového cukru
-
1-2 lžičky koření na pečivo spekulatius
-
2 špetky soli
-
200 ml řepkového oleje
-
200 ml pomerančového limonády
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 175 °C, horní a spodní ohřev (nebo na 160 °C u horkovzdušné trouby). Bábovkovou formu vymažeme tukem.
Kešu ořechy necháme opražit na pánvi bez tuku, vychladíme a na jemno rozemeleme. Kakao smícháme s ořechy, mouku a práškem do pečiva.
Vejce šleháme alespoň 5 minut s cukrem, kořením na pečivo spekulatius a solí do pěny, pak přimícháme řepkový olej. Do směsi kakaa, oříšků a mouky rychle plynule vmícháme pomerančovou limonádou.
Těsto nalijeme do formy a pečeme na střední mřížce 60 minut – v polovině doby pečení snížíme teplotu na 150 °C (horkovzduch na 140 °C).
Moučník vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a pak vyklopíme.
Zdroj: http://www.ufop.de/