CUKETOVÁ POLÉVKA S MÁTOU
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
-
6 jarních cibulek
-
1 kg mladých cuket
-
řepkový olej
-
máslo
-
1 citrón
-
snítka čerstvé máty
-
1,5 l kuřecího vývaru
-
150 g sýru čedar
-
200 g zakysané smetany
-
sůl a pepř na dochucení
POSTUP:
Cuketu a cibulky očistíme. Cibulku nakrájíme na kolečka a cuketu na kostičky. V hrnci rozehřejeme řepkový olej, přidáme cibulku a cuketu, osolíme, opepříme a na mírném ohni podusíme. Přidáme kůru z půlky citrónu, lístky z máty a trochu másla. Za častého míchání dále dusíme asi 30 minut, dokud se cuketa nezačne rozpadat. Teprve potom zalijeme vývarem a vaříme asi 10 minut. Stáhneme z ohně a ihned vmícháme většinu zakysané smetany, nastrouhaný čedar a šťávu z citrónu. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem a podáváme ozdobenou zbytkem zakysané smetany a lístkem máty.