CIBULAČKA
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
-
4–5 velkých cibulí
-
8 dl kuřecího vývaru
-
3 dl bílého vína
-
3 lžíce
-
řepkového oleje
-
snítka tymiánu
-
sýr Gruyère
-
den stará bageta
-
4 bobkové listy
-
1 lžička hladké mouky
-
listová petržel na ozdobení
-
sůl
-
pepř
POSTUP:
Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozpálíme 3 lžíce řepkového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání restujeme, dokud všechna cibule nezhnědne. Přihodíme snítku tymiánu, bobkové listy a orestujeme. Potom podlijeme 1 dl bílého vína a necháme vše vyvařit. To opakujeme ještě 2x se zbylým vínem. Nakonec zaprášíme lžičkou hladké mouky a vlijeme kuřecí vývar, zamícháme, dochutíme solí a pepřem a necháme cca 20 minut provařit. Mezitím si nakrájíme bagetu a nastrouháme sýr Gruyère. Sýr dáme na plátky bagety a zapečeme v troubě dozlatova. Před podáváním nastrouháme do horké polévky trochu sýra, ozdobíme lístky petržele, přiložíme opečenou bagetu a podáváme. Můžeme podávat také tak, že polévku nalijeme do vhodného hrnku (cibuláku), přímo na polévku položíme plátky křupavé bagety, posypeme sýrem a celé zapečeme v troubě dozlatova.