CARPACCIO Z UZENÉHO HUSÍHO PRSA S BEZINKOVÝM ŽELÉ A ČOČKOVÝM SALÁTEM
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
ŽELÉ:
- 40 ml medového octa nebo jablečného octa
- 120 ml šťávy z černého bezu (k dostání v prodejnách zdravé výživy)
- 90 g želírovacího cukru 2:1
- 1/3 vanilkového lusku
- 1 malá skořicová tyčinka
- 2 hřebíčky
- 2 badyány
SALÁT:
- 80 g šalotky
- 4 lžíce řepkového oleje
- 200 g červené čočky
- 80 ml zeleninového vývaru
- 80 ml pomerančové šťávy
- 1 bobkový list
- 40 g makadamových ořechů
- 1 lžíce kaštanového medu
- 2-3 polévkové lžíce jablečného octa
- 4 lžíce řepkového oleje, lisovaného za studena
MASO:
- 600 g uzená husí prsa
HOUBY:
- 1/2 svazku pažitky
- 250 g lišek jedlých
- 1 lžíce másla
POSTUP:
Želé: Citrón omyjeme v horké vodě, osušíme, škrabkou tence oloupeme kůru. Dáme zavařit dohromady s octem, bezinkovou šťávou, želírovacím cukrem a kořením, při tom sbíráme pěnu. 3 minut necháme bublat, pak přepasírujeme přes jemné síto a necháme vychladnout.
Salát: Šalotku oloupeme, nakrájíme na kostky a polovinu z toho zpěníme v hrnci se 2 lžícemi oleje. Přidáme čočku a podusíme. Podlijeme vývarem a šťávou, necháme povařit a spolu s bobkovým listem dovaříme asi 5 až 8 minut, pak vyjmeme bobkový list.Makadamové ořechy roztlučeme a opražíme na pánvi bez tuku. Spolu s medem i octem dáme do čočky a salát dochutíme za studena lisovaným řepkovým olejem, solí a pepřem.
Maso: Husí prsa nakrájíme na tenké plátky a nachystáme na čtyři talíře
Houby: Pažitku nakrájíme na jemno. Lišky jedlé očistíme, opláchneme studenou vodou, poté důkladně vysušíme. Lišky orestujeme na 2 polévkových lžících řepkového oleje, přidáme zbývající kostky šalotky a dosmažíme, pak osolíme a přidáme máslo.
Podáváme spolu s čočkovým salátem a bezinkovým želé na carpacciu.
Zdroj: http://www.ufop.de/