Potraviny živočišného původu
Potraviny živočišného původu tvoří v rámci stravy v základně pyramidy segmenty kruhu 4 a 5.
- mléko a mléčné výrobky
- maso, uzeniny, ryby a vejce.
Mléko a mléčné výrobky poskytují snadno dostupné bílkoviny, vitamin B2 , vitamin A a vápník. Jezte ryby 1-2krát týdně. Mořské ryby vám dodají jód a tučné ryby cenné omega-3 mastné kyseliny. V malém množství a ne každý den jezte maso a uzeniny i vejce. V rámci plnohodnotné stravy postačí 300-600 g masa a uzenin týdně, které vám dodají dostatek bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Drůbeží maso (někdy nazývané jako bílé maso) je ze zdravotního hlediska příznivější než maso hovězí a vepřové (skupinově označované jako červené maso). Pokud jde o potraviny živočišného původu, dávejte přednost nízkotučným variantám, s výjimkou ryb.
Doporučované potraviny:
- obsahují málo tuku (kromě tučných ryb).
- mají kvalitní tuky (omega-3 mastné kyseliny v rybách).
- poskytují další živiny (např. vápník a železo).
Potraviny jsou v rámci této skupiny uspořádány podle následujících kritérií:
- obsah energie vztažený na hmotnost (energetická hustota)
- obsah klíčových živin
- obsah tuku
- nežádoucí doprovodné látky
- vliv na zdraví (rakovina, kardiovaskulární onemocnění).